ιεροτελεστίες

 

32184978

 

 

Κάθε Οκτώβριο το ΄χω θαρρείς τάμα να ξεσκονίζω βινύλια. Τα ξαναβάζω στη βιβλιοθήκη «θεματικά». Δεν ξέρω τι σημαίνει για τους άλλους αυτό, εγώ βγάζω άκρη όμως. O Tim Buckley μπαίνει πλάτη με τους Thirteen Moons. To «Stupidity» με το «Catholic Boy». O Eno μονάχος του, βρήκα τον τρόπο. Οι jazz priests ζουν στον πάνω όροφο, μεσοτοιχία με το -εντελώς νεκρό- ραδιόφωνο, με τα εξωτικά ονόματα πλάι σε κάθε συχνότητα. To τετραπλό κουτί του Bowie, η κασετίνα του Rubaiyat και το 1972-1980 των Steely Dan μπαίνουν φράγμα προς την πλευρά της μπαλκονόπορτας απ’ όπου μπάζει λίγο στα μεγάλα κρύα (καινούρια κουφώματα δεν αξιώθηκα). Περνάω τον ιμάντα του πικ-απ (με τέτοιον ξέμεινα, ούτε direct drive αξιώθηκα) μια δόση οινόπνευμα, «για να σφίξει». Καθαρίζω ευλαβικά την βελόνα, όπως οι φρέσκιες μανάδες περιποιούνται τα αυτάκια του νεογέννητου. Ψευτογυαλίζω το ξύλο που αγκαλιάζει το πλατώ, αληθινό ξύλο, rosewood, όχι φτηνές απομιμήσεις. Βάζω, με ενοχές για την εγκατάλειψή του, την κασέτα καθαρισμού στο TEAC. Συγυρίζω τις εξηντάρες και ενενηντάρες που έχουν χρόνια να ξεπορτίσουν απ’ τα καλλιγραφημένα κουτιά τους. Χαμογελάω -ενίοτε- με τα περιεχόμενα. Ως και εκείνη που άκουγα φρεσκοκουρεμένος με δυο πόντους τρίχα στο τρένο για τη Νιγρίτα και την άλλη που είχα παρέα στα ξενύχτια στο ΚΕΒΟΠ έχω φυλαγμένες. Κι ας είχαν Wham και Flock of Seagulls μέσα. TDKs as memories.

Την πρώτη φορά που η βελόνα ετοιμάζεται για το αυλάκι, το σπίτι μπαίνει σε mode συσκότισης. Ο διθέσιος χάσκει ανυπόμονος. Και το ποτήρι γεμάτο στα τρία τέταρτα. Παλιά σκωτσέζικο, αμερικάνικο, ιρλανδέζικο, μεξικάνικα, ρώσικα, τώρα που το ήπαρ κουράστηκε να γράφει χιλιόλιτρα, ένα κόκκινο κρασί από αμπέλια γειτονικά φτάνει.

Never knowing my right foot from my left
My hat from my glove..

Γίνομαι Στραβίνσκυ για μια μέρα, αλλά μόνο φθινόπωρο. Οι αλλεργίες της άνοιξης είναι βασανιστικές για τη μνήμη μου.

By the time I make Oklahoma
She’ll be sleeping

8 thoughts on “ιεροτελεστίες

  1. Καλό φθινόπωρο!

    Έχει χαλάσει το pick up μου. Αν δούλευε θα έβαζα κάποιο δίσκο από τους παλιούς Pink Floyd, οπωσδήποτε το “One of These Days” από το Meddle.Α και το “Jugband Blues” και το “See Emily Play” του αδικοχαμένου Syd Barrett……

    ΥΓ Δεν θυμάμαι αν υπάρχει σε κασσετα το “The Human Menagerie is the των Cockney Rebel που με συνόδευε στην σκοπιά μαζί με μια ηχογράφηση του 1984 ή 1985 από συναυλία του Miles Davis στον Λυκαβηττό….

  2. Εκείνη την μπαλκονόπορτα, που μπάζει λίγο στα μεγάλα κρύα, να την αφήσεις ως έχει… Είναι κομμάτι της Ιστορίας. Όχι της οποιασδήποτε μικροϊστορίας των μπλογκς, αλλά της Ιστορίας γενικώς… αυτής με κεφαλαίο το “ιώτα’ της.

  3. Dan. Steely Dan. The Steely Dan Vision. Σαν κάλεσμα μίας cult ομάδας ακούγεται. Ισως και να είναι. Με τέτοιους συντριπτικούς στίχους και τόσο “πολυτελή” μουσική.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s